W miniony wtorek klasy Ia i Ib odwiedziły cudowne miejsce – Chlebową Chatę w Górkach Małych koło Brennej. Chata ta przenosi swoich gości w czasy „już utracone”, kiedy cała rodzina skupiała się w kuchni wokół ciepłego pieca, gdzie toczyło się codzienne życie, gdzie się odpoczywało i spędzało czas – bez prądu, ciepłej bieżącej wody, Internetu, telefonów i innych współczesnych wynalazków.
Dzieci dowiedziały się co należy zrobić, aby z małego ziarenka powstał bochen chleba, jak powstają masło, śmietanka i ser. Ba! Nawet same wyrabiały masło! Zapoznały się również z przeróżnymi sprzętami potrzebnymi do wyrobu swojskich produktów oraz zwiedziły stodołę pełną narzędzi używanych do pracy w polu, traktorów oraz bryczek. Największą frajdą było samodzielne wyrabianie ciasta i pieczenie podpłomyków, które później wszyscy z apetytem konsumowali – ze smalcem, miodem lub masłem, w towarzystwie kawy zbożowej. Na koniec mali uczniowie wysłuchali opowieści o pszczołach i miodku, więc teraz już wszyscy wiedzą skąd wzięło się powiedzenie „być pracowitym jak pszczółka”.
Pobyt w Chlebowej Chacie był cudownie spędzonym czasem, zapraszamy więc do galerii, by podzielić się naszymi wspomnieniami.
Mirosława Ciskowska
Marzena Przybyło