Uczniowie klasy IIa podczas zajęć technicznych zamienili się w kucharzy i kucharki a nasza klasa stała się prawdziwą kuchnią– dzieciaki same przygotowywały dla siebie „zdrowy jesienny podwieczorek”. Na początku przypomnieliśmy sobie zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem. Po starannym umyciu rączek, założeniu fartuszków i przygotowaniu stanowisk pracy wszyscy zabrali się do pracy. Dzieci samodzielnie smarowały pieczywo masłem, a następnie kroiły pachnące ogórki, pomidory, paprykę, szyneczkę, jajko oraz serek i układały na kromkach wybrane przez siebie produkty. Można śmiało powiedzieć, że zadanie wykonały doskonale. Podczas robienia kanapek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę. Zapachy dochodzące z naszej klasowej kuchni przyciągnęły niejednego smakosza zdrowego odżywania.
Marta Michalik