Na lekcjach uczniowie kl. IIa poznali historyjkę obrazkową „Od bochenka do ziarenka” oraz „piekły” pieczywo z masy solnej. Uczniowie kl. IIb, omawiając tematykę wartości odżywczej chleba, zobaczyli film rysunkowy „Od ziarenka do bochenka”. W czasie zajęć, dzieci samodzielnie wykonały pyszne i zdrowe kanapki, wykorzystując różne rodzaje pieczywa. Obydwie klasy udały się do pobliskiej piekarni państwa Donga, gdzie poznały pracę piekarza.
Uczniowie kl. IIIb, poprzez filmy edukacyjne poznały pracę osób związanych z produkcją chleba od rolnika do piekarza, byli również na wycieczce w piekarni w Rogoźnej, gdzie zobaczyli jak powstaje chleb. Klasy IIIa i Ia również aktywnie włączyły się do obchodów „Tygodnia Chleba.” Uczniowie zorganizowali w kąciku przyrody kolekcję ziaren, z których powstaje chleb. Byli również na wycieczkach w piekarni: klasa IIIa w Żorach w Piekarni Kristof, a uczniowie klasy Ia u Państwa Donga. Wizyty były bardzo udane, dzieci otrzymały słodki poczęstunek.
Uczniowie klasy IVa zapoznali się z tradycyjnymi przepisami na domowy chleb na zakwasie. Również przygotowali smaczne kanapki. Uczniowie klasy piątej w ramach obchodów „Tygodnia chleba” stworzyli gazetkę ścienną, na której przedstawili przysłowia związane z chlebem oraz nawiązali do tradycji pieczenia chleba. Klasy szóste włączyły się w tematykę wykorzystując przepisy zgromadzone przez uczniów klasy czwartej oraz przygotowały prezentację na temat etapów pieczenia chleba.